349514866236028
top of page
Search

Μέλι θυμαρίσιο 100% αλήθεια η παραπλάνηση?

Το θυμαρίσιο Ελληνικό μέλι είναι απο τα αγαπημένα προϊόντα κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Αυτό συμβαίνει λόγο της ιδιαιτέρης γεύσης, ,μυρωδιάς και προέλευσης ,που συνήθως (όχι πάντα) είναι από κάποιο Ελληνικό νησί. Συνήθως οι άνθρωποι που τρώνε θυμάρι δεν αλλάζουν εύκολα την επιλογή τους.

Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν ο καταναλωτής δεν έχει πλήρης εικόνα για την διαδικασία συλλογής του. Οι καταναλωτές συνήθως πιστεύουν ότι βλέπουν, η ότι τους πει ο πωλητής-παραγωγος, με αποτέλεσμα αν κάποια στιγμή φάνε ένα προϊόν το οποίο αναγράφει επάνω στην ετικέτα "100% θυμάρι" τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται..

Ας πάρουμε για παράδειγμα, πως ταξιδέψατε σε ένα νησί και αγοράσατε ένα νόστιμο μέλι με ετικέτα 100% θυμάρι, αλλά κάποια στιγμή σας τελείωσε..τι κάνουμε τώρα? Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα ενός παραγωγού στην γειτονιά σας, η βρίσκεται έναν παραγωγό σε κάποια λαϊκή αγορά και επάνω στην ετικέτα του μελιού γράφει "πεύκο-θυμάρι" η "θυμάρι-πεύκο" όπως επίσης "θυμάρι-Άνθη" η "Ανθέων-θυμάρι" τι πρέπει να σκεφτείτε εκείνη την στιγμή?

1) ο συγκεκριμένος παραγωγός λέει ψέματα γιατί αυτό που πουλάει, δεν είναι θυμάρι?

2) το θυμάρι που θα πάρω δεν είναι θυμάρι όπως αυτό που είχα πάρει? αρα δεν πρέπει να λέγεται έτσι?

Η αλήθεια είναι πως ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο...

Ένας παραγωγός για να πει το μέλι του "θυμάρι" θα πρέπει να το έχει ελέγξει σε ένα χημείο και να έχει στα χέρια του την ανάλυση για να μπορεί να είναι νόμιμος. Τι γίνεται όμως με την ανάλυση?

Ένα μέλι για να πάρει το όνομα "θυμάρι" (όπου θα γράφει πρώτα θυμάρι και μετά άλλα βότανα), θα πρέπει το ποσοστό των γυρεόκοκκόν των νεκταρογόνων φυτών να είναι πάνω από 18% ,σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι θυμάρι, αλλά πεύκο με θυμάρι η ανθέων με θυμάρι και πάει λέγοντας.

Είναι κακό αυτό? Όχι δεν είναι κακό , δεν σημαίνει πως το μέλι δεν είναι νόστιμο η καλό ποιοτικά.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να καταλάβει, πως οι μέλισσες δεν είναι τηλεκατευθυνόμενες, δηλαδή δεν παίρνουν εντολή "μάζεψε μόνο θυμάρι" ούτε "μάζεψε μόνο πεύκο", οι μέλισσες είναι ζωντανά πλάσματα τα οποία τρώνε ότι υπάρχει εκείνη την στιγμή σε αφθονία και είναι αρκετά κοντά τους. Γι' αυτό πολλοί μελισσοκόμοι αναγκάζονται, για την συλλογή του θυμαριού να μεταφέρουν τα μελίσσια τους πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, να τα τοποθετήσουν σε κάποιο νησί οπου υπάρχει άφθονο θυμάρι η κάποιο παραθαλάσσιο μέρος όχι απαραίτητα νησί. Δεν υπάρχει περιοχή στην Έλλαδα που να έχει ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ θυμάρι. Δίπλα στο θυμάρι φυτρώνουν και άλλα βότανα και λουλουδάκια (και αυτό ισχύει και για όλα τα άλλα μέλια) τα οποία δίνουν μια υπέροχη γεύση στο μέλι, όπως και ιδιαίτερες ιδιότητες, γι' αυτό και το Ελληνικό μέλι είναι τόσο μοναδικό στον κόσμο! λόγο ακριβώς της μεγάλης ποικιλίας σε αυτά .

Οταν λοιπόν βλέπουμε 100% θυμάρι (και δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για βιολογικό μέλι), είναι ουσιαστικά πολύ δύσκολο να είναι αληθινό, διότι για να ισχύει αυτό , πραγματικά στον τόπο συλλογής του ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΘΥΜΑΡΙ και όχι μόνο να υπερισχύει των άλλων φυτών και βοτάνων την εκάστοτε στιγμή συλλογής. Θα λέγαμε ότι είναι αρκετά παραπλανητικό, και μπερδεύει τον πελάτη, επίσης δημιουργεί (ίσως άθελά του) και πρόβλημα σε άλλους μελισσοκόμους, οι οποίοι έχουν κουραστεί πολύ για να συντηρήσουν τα μελίσσια τους, και να μαζέψουν το μέλι και με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η προσπάθεια τους.

Νομικά το 100% είναι πολύ δύσκολο η ακόμα και ανέφικτο να γινεί, διότι στην χημική ανάλυση πάντα θα βρεθούν και άλλα βότανα και φυτά που έχουν συλλεχθεί από την μέλισσα ταυτόχρονα.

Καλό είναι οι καταναλωτές, αν δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους, η έχουν κάποιες απορίες, να ζητάνε πιστοποιητικό ανάλυσης από τον παραγωγό για το μέλι που θέλουν να αγοράσουν, για να είναι σίγουροι τι παίρνουν, όπως επίσης να μην δυσφημίζουν άλλους παραγωγούς οι οποίοι απλά δεν το γράφουν (το 100% θυμάρι).

Την επόμενη φορά που θα δείτε μέλι "θυμάρι με Άνθη" η "θυμάρι με πεύκο" ενημερωθείτε σωστά πριν καταλήξετε σε συμπέρασμα, αν ο παραγωγός λέει ψέματα η όχι. Ένα πιστοποιητικό θα τα διαλευκάνει όλα, και θα λύσει πολλές παρεξηγήσεις.

Τρέφουμε σεβασμό σε όλους τους μελισσοκόμους, μεγαλύτερους η μικρότερους, και για την προσπάθεια που κάνουν. Η μελισσοκομία είναι μια πολύ απαιτητική εργασία, πολλές φορές δυστυχώς δεν είναι αποδοτική, και αυτό λόγο των καιρικών συνθήκων. Οι μελισσοκόμοι κάνουν μια τεράστια προσπάθεια κάθε χρόνο, τις περισσότερες φορές χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος, χάνουν μέλισσες σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές και σε άλλες φυσικές καταστροφές. Είτε λοιπόν "θυμάρι με Άνθη" είτε "πεύκο με θυμάρι" είτε 100%, πάντα κρύβεται μια ιστορία από πίσω, την οποία αξίζει να ακούσετε πριν

καταδικάσετε κάποιον.

Το μόνο όπλο που διαθέτουμε σήμερα για να αποδείξουμε την αυθεντικότητα του μελιού, και κατά πόσο αυτό είναι καλό ποιοτικά είναι μια χημική ανάλυση.


Πηγή για τα ποσοστά γυρεόκοκκόν των νεκταρογόνον φυτών


2,066 views0 comments

댓글


bottom of page